Lietuvos golfo talentas G. Mackelis sezoną užbaigė Ispanijoje dramatiškai išplėšdamas bronzą

Lietuvos golfo talentas Giedrius Mackelis dar vienu puikiu pasirodymu baigė 2021 metų sezoną. 14-metis sportininkas iškovojo bronzos medalį Ispanijoje vykusiame „Tripe A“ Europos čempionate, kuriame varžėsi žaidėjai iki 21 metų amžiaus.

Jasono Floydo golfo akademija kasmet šaltuoju metų laiku organizuoja savo turą Ispanijos pietuose, kur oras būna geras ir žiemą. G. Mackelis sezoną pradėjo taip pat šios akademijos varžybose vasario mėnesį, todėl simboliška, kad sezonas buvo užbaigtas ten pat.

„Vasarį likau 16-as, todėl šįkart tikslas buvo pasirodyti geriau ir gražiai užbaigti sezoną“, – sakė G. Mackelis.

Lietuvos golfo žaidėjas prisipažino, kad laukas tikrai buvo įdomus. Jame anksčiau buvo organizuojamas pasaulio „Match-play“ čempionatas, o 2023 metais čia vyks prestižinės „Solheim Cup“ varžybos.

„Per treniruočių raundą įsitikinau, kad laukas geros kokybės bei strategiškai įdomus. Reikia tikslių smūgių nuo starto aikštelės į teisingas lauko vietas, nes laukas turi daug šlaitų ir į neteisingą vietą pataikytas kamuoliukas gali nuriedėti į krūmus. Ridenimo aikštelė taip pat turi daug šlaitų, o kamuoliuko riedėjimą įtakoja ir vėjas bei netoliese esanti jūra (pvz. ridenant link jūros, bet į kalną kamuoliukas riedės greičiau negu ridenant nuo jūros ir nuo kalno)“, – aiškino G. Mackelis.

Po varžybinio sezono Lietuvoje G. Mackelis buvo suplanavęs trejas varžybas užsienyje. Rugsėjį jis užėmė pirmą vietą mėgėjų tarpe Lenkijos PGA čempionate, spalį lietuvis buvo antras prestižinėse „French International“ jaunučių varžybose Prancūzijoje. Varžybos Ispanijoje buvo trečios iš šio sąrašo.

„Tripe A“ Europos čempionate G. Mackelis per tris dienas išnaudojo 233 smūgius (PAR +17) ir dėl geresnio rezultato paskutinę dieną aplenkė tokį pat rezultatą užfiksavusį italą Mattia D‘Errico. Šios varžybos pasižymėjo neįprasta žole bei jos savybėmis, todėl visų sportininkų rezultatai labai svyravo. Lietuvos sportininkas pirmąją dieną išnaudojo 78 smūgius (PAR +6), antrąją – 79, trečiąją – 76. Būtent po trečiosios dienos lietuvis pakilo į prizinę poziciją.

Nugalėjo vokietis Gustavas Ordelis (PAR +12), o antrąją vietą užėmė olandas Marijnas Hoogeveenas (PAR +14). Iš viso varžėsi 40 žaidėjų iš visos Europos.

„Palyginus su praeitomis varžybomis, smūgių skaičius žymiai didesnis, bet prizinė vieta vis tiek pasiekta. Esu labai patenkintas trimis pergalėmis iš eilės užbaigiant 2021 metų sezoną“, – džiaugėsi G. Mackelis.

G. Mackelis prisiminė dramatišką kovą paskutinėje duobutėje su minėtu italu.

„Dar kartą įsitikinau, koks nenuspėjamas yra golfas ir kad niekada negalima pasiduoti. Mes su žaidėju iš Italijos kovėmės dėl trečios vietos. Atėjus į paskutinę varžybų duobutę (Par 5 lauką), jis tūrėjo dviejų smūgių persvarą. Abu nusimušėme kamuoliuką teisinga trajektorija. Aš numušiau šiek tiek toliau, todėl jis tūrėjo mušti pirmas. Jo smūgis nesigavo, ir jis numušė į užribį. Jam teko kartoti smūgį. Šitas smūgis pasiekė tikslą ir jis įmušė į ridenimo zoną. Aš tuo tarpu numušiau kamuoliuką šalia ridenimo aikštelės (teko stovėti dviem kojomis bunkeryje, o kamuoliukas buvo kelių aukštyje ant žolės). Padariau puikų „čipą“ ir kamuoliukas atsidūrė per 10 cm nuo duobutės. Tai leido užfiksuoti „birdie“ (PAR -1). Mano varžovas padarė „bogey“ (PAr +1) ir ,ūsų rezultatas išsilygino, o kadangi aš užfiksavau geresnį tos dienos bendrą rezultatą, pakilau į trečią poziciją“, – kalbėjo G. Mackels.

Sportininkas pabrėžė, kad oras buvo geras – šiltas ir be lietaus, tačiau pūtė gan smarkus vėjas.

„Taip gavosi, kad lengviausias ir trumpiausias duobutes žaidėm pavėjui, o sunkiausias ir ilgiausias prieš vėją. Bet savo smūgiais buvau patenkintas, mušiau tiksliai“, – teigė G. Mackelis.

Pasak jo, didžiausias faktorius, kuris įtakojo daugelio žaidėjų žaidimą, buvo Bermudų žolė.

„Tai buvo ir mano pagrindinė bėda. Ši žolė skiriasi nuo mums įprastos žolės, kurią matome Vidurio ir Šiaurės Europoje. Bermudų žolė yra daug kietesnė ir šiurkštesnė. Taip pat nuo vieno stiebelio ji labai išsikeroja, o tada susipina tarpusavyje.

Nuo jos sunku mušti trumpus smūgius. Žolė neleidžia lazdai lengvai skrosti per ją. Pagauta žolės lazda iškarto įsikerta ar pasikreipia. Ridenimo aikštelės buvo labai gražios ir lygios, bet tuo pačiu jos buvo labai greitos. Trumpai nukirpta ir suspausta Bermudų žolė labai smarkiai veikė kaip kamuoliukas rieda. Žaidžiant kalnuose, prie jūros ant šios tvirtos žolės buvo labai daug faktorių, apie kuriuos reikėjo galvoti prieš atliekant bet kurį smūgį“, – pasakojo G. Mackelis.

Būtent Bermudų žolės pamokos buvo labai vertingos, kurios lietuviui pravers ateityje, nes tokių aikštynų pasaulyje yra daug. G. Mackelis žada ir būdamas Lietuvoje konsultuotis su treneriu, domėtis Bermudų žolės ypatumais, analizuoti įvairią vaizdo medžiagą.

Lietuvos golfo rinktinės treneris dabar rekomendavo G. Mackeliui keletą savaičių pailsėti. Vėliau laukia fizinis pasirengimas didinti jėgai, ištvermei bei greičiui.

„Žiemą vidaus patalpose tobulinsiu smūgio techniką. Papildomai, po ridenimo treniruotės per rinktinės stovyklą gavau namų darbų ridenimo technikai tobulinti, tai tuo galėsiu užsiimti savo kambaryje ant ridenimo kilimėlio. Toliau bus skiriamas dėmesys kūno mobilumo, koordinacijos ir lankstumo lavinimui, kad galėčiau atlikti visus trenerio norimus smūgio technikos elementus, o taip pat, kad apsisaugoti nuo traumų“, – sakė G. Mackelis.

Na o pirmosios naujo sezono varžybos planuojamos jau 2022 metų vasario viduryje, kuomet lietuvis grįš iš Jasono Floydo akademijos „Triple A“ turą.

G. Mackelio treniruočių raundo smūgių video: