Lietuvos golfo rinktinės kandidatai rinkosi į pirmąją istorijoje treniruočių stovyklą

Lietuvos golfo rinktinės kandidatai šį savaitgalį pirmą kartą istorijoje rinkosi į treniruočių stovyklą ir dirbo su nauju nacionalinės rinktinės treneriu iš Suomijos Ariu Savolainenu. Sostinių golfo klubo aikštyne žaidėjai ne tik susipažino su treneriu, bet ir galėjo pademonstruoti savo įgūdžius pačiomis įvairiausiomis oro sąlygomis.

Gamta per šias keletą dienų nepašykštėjo nei saulės, nei lietaus, nei pūgos, visgi stovykloje vyravo puiki atmosfera, o žaidėjai pademonstravo, kad yra nusiteikę sunkiai ir kryptingai dirbti, kad galėtų tinkamai atstovauti savo šaliai.

„Entuziazmo tikrai netrūko, nors oro sąlygos nebuvo pačios geriausios. Žaidėjai yra patenkinti, nes tokios stovyklos iki šiol dar nėra buvę. Anksčiau treniruotės yra vykusios tik individualiai arba mažomis grupelėmis. Treneris skyrė dėmesio absoliučiai visiems, o po treniruočių kiekvienas dar galėjo jam užduoti klausimus treniruočių aikštėje bei padirbėti smūgio technikos aspektais“, – kalbėjo stovykloje taip pat sportavęs Lietuvos golfo federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Markevičius.

Tris dienas trukusioje stovykloje dalyvavo 18 jaunimo, vyrų ir moterų rinktinių kandidatų. Joje nedalyvavo geriausia Lietuvos golfo žaidėja Gilė Bitė Starkutė, kuri šiuo metu studijuoja JAV ir su Arizonos universiteto komanda varžosi NCAA turnyruose.

„Pirmasis trenerio tikslas buvo susipažinti su visais žaidėjais, kurių dar nebuvo matęs. A. Savolainenas galėjo susidaryti pirmąjį įspūdį apie juos, įvertinti jų techniką bei prisitaikymą prie oro. Sudėtingos oro sąlygos galbūt neleido pademonstruoti ypatingai gerų rezultatų, bet buvo galima pamatyti, kokius sprendimus priima kiekvienas žaidėjas ir kokią strategiją taiko esant tokioms sąlygoms“, – sakė M. Markevičius.

Treniruočių stovykloje dėmesys buvo skirtas ne tik technikos patikrinimui, bet ir apšilimui bei fiziniam pasiruošimui. Trenerių komanda, kurią sudarė vyr. treneris A. Savolainenas bei du asistentai Tomas Pranevičius ir Vytautas Gedminas, vertino sportininkų potencialą atliekant įvairias iš anksto paruoštas užduotis treniruočių aikštelėje Kiekvieną dieną vyko ir mini varžybos, kuriose tarpusavyje varžėsi rinktinės komandos draugai. Žaidėjai varžybas pradėdavo nuo artimiausių – raudonų – starto aikštelių. Pasiekus tam tikrą rezultatą, kitame raunde jau buvo žaidžiama nuo tolimesnių aikštelių.

Golfo fizinio pasirengimo subtilybes atskleidė Ario Savolaineno kolega Mattis Santtila. Seminaras vyko nuotoliniu būdu. Sportininkams buvo sudaryti preliminarūs fizinio pasirengimo planai visam sezonui.

„Mūsų vienas iš tikslų yra, kad kiekvienas rinktinės narys dirbtų pagal individualų fizinio pasirengimo planą. Tai yra daugiametis procesas. Po kiekvieno sezono atvyks treneris ir žaidėjai bus atskirai įvertinti pagal savo fizines galimybes. Tuomet bus sudaromi individualūs treniruočių planai ateičiai“, – pridūrė M. Markevičius.

Žaidėjai taip pat nuo šiol naudos naują statistikos programą, kurios pagalba treneriai, nebūdami Lietuvoje, turės galimybę stebėti sportininkų pasirodymus ir progresą individualių treniruočių metu. Tai bus labai svarbus aspektas, sprendžiant, kurie žaidėjai bus atrinkti į rinktines.

Pajėgiausių Lietuvos golfo žaidėjų laukia aktyvus sezonas. Šiemet Gilė Bitė Starkutė turėtų dalyvauti Europos moterų čempionate, savo atstovą turėsime ir Europos vyrų čempionate. Lietuvos vyrų ir moterų rinktinės varžysis „European Team Shield“ pirmenybėse. Pirmą sykį Lietuva dalyvaus Europos jaunimo (iki 18 metų) vaikinų Europos antro diviziono komandiniame čempionate, o jauniausi talentai galės išbandyti jėgas „European Young Masters“ (iki 16 metų) pirmenybėse.

Iš viso šiemet numatyta iki šešių treniruočių stovyklų. Kai kurios iš jų gali būti surengtos užsienyje vyksiančių čempionatų metu. Gegužės viduryje rinktinės nariai turėtų dalyvauti atvirajame Estijos čempionate, kuris vyks tame pačiame aikštyne, kaip ir Europos jaunimo vaikinų čempionato antro diviziono turnyras.