EGA Šiaurės zonos narių susirinkimo aktualijos

Antradienį Lietuvos golfo federacijos (LGF) generalinis sekretorius Mindaugas Markevičius dalyvavo nuotoliniu būdu vykusiame Europos golfo asociacijos (EGA) Šiaurės zonos narių susirinkime.

Susirinkimo metu prisistatė naujasis EGA generalinis sekretorius vokietis Michaelas Thannhauseris.

„Su juo dar nespėjome susipažinti, bet artimiausią mėnesį planuojame turėti su individualų pokalbį. Tuomet ir labiau susipažinsime, pakalbėsime apie turnyrų organizavimą bei golfo vystymo klausimus“, – sakė M. Markevičius.

Taip pat susirinkime buvo aptartas pasaulio „handicapo“ sistemos („World Handicap System“) klausimas. Daugelis šalių jau sėkmingai įsidiegė šią sistemą, tik didžiosios valstybės dar turi praeiti šiokius tokius adaptacinius periodus. Dėl to joms buvo padarytos išimtys ir duota daugiau laiko.

„Daugelis džiaugiasi suvienodinta sistema, nes dabar bus paprasčiau skaičiuoti rezultatus. Sistemoje iš 20 paskutinių žaidėjo raundų bus imamas aštuonių geriausių raundų vidurkis. Paprastam žaidėjui to pilnai užtenka, kad jis įsivaizduotų savo handicapą“, – aiškino M. Markevičius.

Buvo daug diskutuojama dėl to, kad kai kurios šalys teikia savo „handicapo“ administravimo paslaugas kaimyninėms šalims. Tai aktualu valstybėms, kurių žaidėjai dažnai keliauja iš vienos šalies į kitą dėl nedidelio atstumo.

Susirinkime buvo pradėtas svarstyti 2022 metų projektas dėl mėgėjų statuso pakeitimo. Pagal dabartinį planą, nuo kitų metų bus pakeistos įsisenėjusios taisyklės. Planuojama, kad mėgėjams bus leidžiama turėti rėmėjus.

„Iki šiol vienintelė mėgėjų rėmėja galėjo būti nacionalinė asociacija. Jei kas nors juos apdovanodavo prizais, pinigais, tai jie teoriškai prarasdavo mėgėjų statusą ir nebegalėjo varžytis. Buvo į tai lanksčiai žiūrima, bet logikos nebuvo, nes sportininkams reikia ne trukdyti, o padėti. Nuo kitų metų rėmėjus bus galima turėti. Taip pat turnyrų nugalėtojai galės gauti ir didesnės vertės prizus, ir piniginę premiją“, – kalbėjo M. Markevičius.

Taip pat sumažintas laikotarpis pereinant iš profesionalų į mėgėjus. Anksčiau tam reikėdavo laukti metus, o nuo kitų metų, veikiausiai, užteks pusės metų.

Susirinkimo metu buvo patvirtintos naujos taisyklės Europos čempionatų dalyviams. Nuo kito sezono čempionatuose komandos galės turėti du patarėjus. Vienas privalo būti mėgėjas, o kitas – arba profesionalas, arba mėgėjas.

EGA patvirtino, kad šiais metais, laikantis visų saugumo reikalavimų, vyks visos svarbiausios numatytos varžybos. Šiemet Gilė Bitė Starkutė turėtų dalyvauti Europos čempionate, Lietuvos vyrų ir moterų rinktinės varžysis „European Team Shield“ čempionate. Pirmą sykį Lietuva dalyvaus „European Young Masters“ (iki 16 metų) čempionate, taip pat – Europos jaunimo (iki 18 metų) vaikinų Europos antro diviziono komandiniame čempionate.