Lietuvos golfo rinktinę treniruos suomis Aris Savolainenas

Geriausi Lietuvos golfo žaidėjai nuo šiol turės naują vedlį. Vyriausiuoju Lietuvos rinktinės treneriu paskirtas suomis Aris Savolainenas.

A. Savolainenas į šias pareigas paskirtas Lietuvos golfo federacijos (LGF) Valdybos posėdyje. Jo metu taip pat buvo patvirtinti atnaujinti Lietuvos golfo rinktinių nuostatai bei nuspręsta sudaryti Lietuvos golfo rinktinės išplėstinį narių sąrašą.

„Pirmą kartą Lietuvos golfo rinktinė turės vyriausiąjį trenerį. Anksčiau komandai vadovaudavo vienas iš žaidėjų – kapitonas. Dabar turime naują struktūrą su vyriausiuoju treneriu priešakyje. Ario užduotis – stebėti žaidėjus, suburti juos į stovyklas ir treniruotes. Žaidėjai turi jausti ir ryšį su treneriu, ir tarpusavio konkurenciją“, – kalbėjo LGF generalinis sekretorius Mindaugas Markevičius.

Specialistas iš Suomijos Lietuvoje nėra naujokas. Jis jau keletą metų dirba su geriausia šalies golfo žaidėja Gile Bite Starkute bei kitais mūsų šalies sportininkais.

„Per pastaruosius trejus-ketverius metus padėjau daugeliui Lietuvos rinktinės žaidėjų ir per tą laiką pamėgau tiek Lietuvą, tiek lietuvius. Todėl apsispręsti priimti pasiūlymą tapti rinktinės treneriu nebuvo sunku. Labai džiaugiuosi galimybe padėti Lietuvos golfui. Tikiuosi, kad pavyks perkelti savo žinias į federaciją ir sukurti kažką, kas padėtų golfui augti Lietuvoje“, – teigė A. Savolainenas.

G. B. Starkutė prisimena, kad su Ariu ji susipažino švedo Pierre‘o Norgreno dėka. Švedas jau ilgą laiką gyvena Lietuvoje, nuolat dalyvauja turnyruose mūsų šalyje ir per savo ryšius suvedė lietuvius su A. Savolainenu. Viskas prasidėjo nuo G. B. Starkutės viešnagių Suomijoje kartą per mėnesį, o dabar treneris jau yra dažnas svečias Lietuvoje. Mūsų šalies golfo lyderė atskleidžia, kad trenerio įtaka jos žaidimui – akivaizdi.

„Golfe techniką keiti nuolat, bet kuo daugiau žaidi, tuo labiau grįžti prie senų tendencijų, kurios gadina žaidimą. Tuomet treneris sugeba padėti atsikratyti tų klaidų ir toliau tobulėti. Galiu nuoširdžiai teigti, kad mačiau kaip keičiasi mano žaidimas ir, nors buvo ir nuosmukių, per juos Aris įžvelgdavo tik pozityvius dalykus, padėdavo neprarasti motyvacijos ir dirbti kol pokyčiai atneš rezultatus“, – gražių žodžių treneriui negailėjo šiuo metu Arizonos universiteto studijuojanti ir sportuojanti G. B. Starkutė.

Pasak žaidėjos, pagrindinis trenerio metodas – ilgalaikių tikslų siekimas.

„Labiausiai išskirčiau A. Savolaineno kantrybę ir stabilų tikslo siekimą. Treneris niekada neverčia ir neskubina pokyčių. Kiekvieną treniruotę koncentruojamės ties mažesniais tikslais, kurie būtų pasiekiami, o pokyčiai įvykdomi iki kitos treniruotės. Tokiu būdu pavyksta nepamiršti pakeitimų ir juos įsisavinti, priprasti prie naujo smūgio. Taip per ilgesnius laiko tarpus sugebame pasiekti gan didelių pakeitimų, kurie padeda tobulėti golfo laukuose. Tikiuosi kad taip treniruosimės ir toliau, nes dar laukia daug darbo ir neįvykdytų tikslų“, – pabrėžė G. B. Starkutė.

Net ir dabar, būdama JAV, G. B. Starkutė derina darbą su Ariu bei Arizonos universiteto treneriais. Ji džiaugiasi, kad dabar daugiau lietuvių galės dirbti su Suomijos specialistu. Pasak A. Savolaineno, lietuviai labai rimtai žiūri į golfą. Jie nori tobulėti ir nuolat mokytis golfo paslapčių.

„Per šiuos keletą metų pastebiu tolygų Lietuvos žaidėjų progresą. Kiekvienas labai nori dirbti ties savo žaidimu, todėl visada labai malonu grįžti į Lietuvą ir pamatyti, kaip žaidėjai tobulėja ties savo įgūdžiais“, – pabrėžė A. Savolainenas.

A. Savolainenas pabrėžia, kad pagrindinis jo darbas – sukurti Lietuvos rinktinės struktūrą. Jau yra parengtas treniruočių stovyklų ir turnyrų tvarkaraštis, todėl tikimasi, kad COVID-19 pandemija jo neišdarkys. Didelis dėmesys nuo šiol bus skirtas žaidėjų analizei.

„Atsivešiu keletą asistentų, kurie atliks žaidėjų judėjimo ir fizinio pasiruošimo testus. Taip pat pateiksime informaciją, ką būtų galima patobulinti šiose srityse. Bandymus atliksime prieš sezoną ir po jo. Po kiekvieno turnyro žaidėjas turės pateikti statistinę analizę. Mes į jas atsakysime ir pateiksime atsiliepimus, kaip ištaisyti problemines sritis bei kaip jas pagerinti turnyrų metu. Turėtų atsirasti tinkamas ryšys tarp žaidėjų trenerių ir rinktinės trenerių, kas leistų dar greičiau tobulėti sportininkams. Taip pat bus sukurtos elgesio taisyklės, kurias, tikiuosi, žaidėjai supras ir priims“, – mintimis dalinosi naujasis Lietuvos golfo rinktinės treneris.

Labai svarbu, kad Lietuvoje atsirastų konkurencija. Kaip minėta, jau šiais metais bus sudarytas išplėstinis rinktinės narių sąrašas, kuris bus stebimas ir analizuojamas. Bus sukurta sistema, pagal kurią bus priimami sprendimai dėl žaidėjo atstovavimo nacionalinei komandai.

„Tikiuosi, kad ateityje galėsime sukurti programą, kuri leis suteikti paramą talentingiems žaidėjams, kad jie galėtų siekti karjeros. Reikia ieškoti resursų kylančioms žvaigždėms, kad būtų galima tinkamai treniruotis, samdytis trenerius bei konkuruoti. Lietuva vis dar yra maža golfo šalis pasaulyje, todėl negalime prarasti nei vieno talentingo žaidėjo. Turime jiems padėti įgyvendinti savo tikslus ir svajones“, – pridūrė A. Savolainenas.