Gediminas Mamkus dalyvavo R&A 3 lygio turnyrų administratorių ir teisėjų seminare

2020 vasario 04 – 07 dienomis Gediminas Mamkus dalyvavo R&A 3 lygio turnyrų administratorių ir teisėjų seminare. Seminare dalyvavo 96 dalyviai iš 43 pasaulio šalių. Seminaro veiklas vykdė 15 lektorių ir instruktorių.

R&А visus turnyrų administravimo, golfo taisyklių ir teisėjavimo seminarus skirto į tris lygius:

1 lygis. Vienos dienos įvado į taisykles seminaras, kuriame fokusuojamasi į žaidėjams skirtą golfo taisyklių leidinį ir laikomas 1 lygio golfo taisyklių egzaminas, Seminarus dažniausiai vykdo patyrę nacionalinių federacijų instruktoriai. Egzistuoja R&A sukurta alternatyvi internetinė šio lygio seminaro ir egzamino versija (https://www.randa.org/rulesacademy).

2 lygis. Dviejų su puse dienos seminaras su 2 lygio golfo taisyklių egzaminu, kuriame pagilinamos taisyklių žinios, supratimas ir praktinis jų taikymas. Seminarą vykdo R&A ir/arba nacionalinės federacijos. Jis skirtas asmenims įtrauktiems į įvairaus lygio turnyrų administravimą: klubų vadybininkams, komitetų nariams, klubo profesionalams, bei tiems, kurie ruošiasi 3 lygiui. Seminaro metu laikomas 2 lygio golfo taisyklių egzaminas.

3 lygis. Trijų su puse dienos seminaras su 3 lygio golfo taisyklių egzamino laikymu. Kiekvienais metais šį pagrindinį seminarą vykdo R&A St Andrews miestelyje Škotijoje. Esant poreikiui, papildomai šie mokymai vykdomi ir kitose pasaulio vietose (Pietų Afrikoje, Australijoje, Azijoje). Seminaras apima tokias temas kaip aikštyno paruošimas turnyrui, aikštyno žymėjimas, žaidimo tempas, jo sustabdymas ir atnaujinimas, turnyro pradžia ir rezultatų grąžinimas bei registravimas ir kt. Seminaro dalyviai turi galimybę patikrinti ir pagilinti savo teisėjavimo įgūdžius praktiškai taikydami taisykles R&A instruktorių sukurtose situacijose per vaidmenų žaidimo pratybas.

Seminaro metu buvo nagrinėjamos šios temos: Praktinė taisyklių taikymo demonstracija; Komiteto procedūros, varžybų nuostatai ir vietinės taisyklės; Turnyro pradžia (startas) ir rezultatų grąžinimas bei registravimas; Žaidimo sustabdymas ir žaidėjų evakuacija aikštyne; Aikštyno žymėjimas; Žaidimo tempas; Teisėjavimo pagrindai; Profesionalo nuomonė: Europos turo žaidėjas Peter Whiteford; Teisėjavimas Europos ture: Europos turo vyr. teisėjas Kevin Feeney; 3 lygio golfo taisyklių egzaminas; Mėgėjų čempionatai; Golfo plėtra; Vaidmenų žaidimo pratybos; Inventoriaus taisyklės ir atvejų analizė; Aikštyno ruošimas turnyrui; Grupinė diskusija: žaidimo situacijų video analizė; Pasaulinė handikapo Sistema.

Seminaro pabaigoje buvo laikomas privalomas egzaminas. Egzaminą laikė visi seminaro dalyviai, sėkmingai jį išlaikė 92. Išlaikiusiųjų tarpe buvo ir Gediminas Mamkus. Jis dabar vienintelis Lietuvoje turi tokio aukšto įvertinimo teisėjavimo kategoriją.

Foto akimirkos iš 2020 m. R&A 3 lygio seminaro

1 pav. 2020 m. R&A 3 lygio turnyrų administratorių ir teisėjų seminaro dalyviai.

2 pav. Seminarą atidaro R&A Golfo taisyklių komiteto pirmininkas Doug Norval.

3 pav. Pratybų vieta, kurioje vyko teisėjavimo vaidmenų žaidimas tikrame smėlio bunkeryje, kuris įrengtas viešbučio konferencijų salėje.

4 pav. Seminaro dalyviai pasiruošę teisėjavimo vaidmenų žaidimui situacijose ant keliuko, tvarkomoje teritorijoje, baloje ir kt.

5 pav. Teisėjavimo vaidmenų žaidimas ridenimo aikštelėje.

6 pav. Teisėjavimo vaidmenų žaidimo pratybų vieta situacijoms baudos zonose ir užribyje.

7 pav. Grupės diskusija, kurios metu analizuojamos teisėjavimo situacijos naudojant vaizdo medžiagą.

8 pav. Seminaro uždarymas Karališkajame ir Senajame Šv. Andriejaus golfo klube.