European Team Shield Championship 2019 turnyre triumfavo graikai ir lenkės

Praėjusį savaitgalį baigėsi keturias dienas trukęs „Europos Golfo Asociacijos“ organizuojamas „European Team Shield Championship 2019“ komandinis golfo čempionatas, kurio rengimą remia tarptautinė golfo organizacija „The R&A”. Pirmą kartą Lietuvoje, The V Golf Club golfo aikštyne šalia Vilniaus vykusiame čempionate nugalėtojais tapo Graikijos vyrų ir Lenkijos moterų rinktinės.

Vyrų įskaitoje dalyvavo komandos iš Kipro, Gruzijos, Graikijos, Vengrijos, Latvijos, Lichtenšteino, Maltos, Šiaurės Makedonijos, Rumunijos, Ukrainos ir Lietuvos. Lietuvos rinktinę atstovavo Gediminas Markevičius, Mindaugas Vaičius, Donatas Puodžiukynas ir Paulius Baltramonaitis. Pirmą varžybų dieną buvo žaidžiamas individualus žaidimas ir sumuojami trys geriausi komandos narių rezultatai, kurie ir nulėmė eilės tvarką ketvirtfinalio etape. Verta paminėti, kad į ketvirtfinalį kvalifikavosi tik aštuonios komandos. Tai buvo (eiliškumas pagal rezultatus):

  1. Malta
  2. Kipras
  3. Latvija
  4. Graikija
  5. Lietuva
  6. Lichtenšteinas
  7. Vengrija
  8. Rumunija

Ketvirtfinalio ir tolimesnės varžybos vyko „Match Play“ formatu – t.y. skaičiuojama kuris sportininkas ar komanda laimi daugiau duobučių. Kasdien žaidžiami trys mačai – vienas dvejetų mačas ir du individualūs mačai. Su būsimaisiais čempionais – Graikais, Lietuvos vyrų rinktinė susitiko jau pirmose ketvirtfinalio varžybose. Graikijos rinktinė nugalėjo rezultatu 2:1 ir pakliuvo į pusfinalį kartu su Maltos, Lichtenšteino ir Kipro komandomis.

Lietuvos rinktinė, kartu su Rumunijos, Latvijos ir Vengrijos atstovais toliau varžėsi dėl penktos vietos. Lietuvos komanda rezultatu 3:0 nugalėjo Rumunijos komandą ir iškopė į mažąjį finalą dėl penktos vietos, kuriame susitiko su Latviais, nugalėjusiais Vengrijos rinktinę. Kovoje dėl penktos vietos Latviai šį kartą buvo pranašesnį bei nugalėjo Lietuvos vyrų rinktinę rezultatu 2:1.

Mače dėl patekimo į finalą Graikai įveikė Maltos rinktinę ir finale susitiko su Kipro rinktine, kuri nugalėjo Lichtenšteino atstovus. Finale Graikijos vyrų rinktinė rezultatu 2:1 nugalėjo Kipro rinkinę ir antrą kartą tapo čempionais. Galutinė vyrų turnyro lentelė:

  1. Graikija
  2. Kipras
  3. Malta
  4. Lichtenšteinas
  5. Latvija
  6. Lietuva
  7. Vengrija
  8. Rumunija
  9. Ukraina
  10. Šiaurės Makedonija
  11. Gruzija

Moterų įskaitoje varžėsi Bulgarijos, Graikijos, Vengrijos, Latvijos, Lichtenšteino, Lenkijos, Serbijos, Ukrainos bei Lietuvos rinktinės. Lietuvos rinktinę sudarė: Gilė Bitė Starkutė, Saulė Jarašūnaitė, Gabriela Maculevič, Miglė Rusteikaitė. Į ketvirtfinalius pateko tik šešios geriausiai pasirodžiusios moterų golfo rinktinės (eiliškumas pagal rezultatus):

  1. Lenkija
  2. Bulgarija
  3. Latvija
  4. Lichtenšteinas
  5. Graikija
  6. Lietuva

Lenkijos ir Bulgarijos moterų komandos kvalifikavosi tiesiogiai į pusfinalius, o likusioms keturioms moterų rinktinėms teko kovoti dėl patekimo į juos. Lietuvės rezultatu 2:1 nusileido Latvijos moterų golfo rinktinei, o Lichtenšteinas nugalėjo Graikiją rezultatu 2:1.

Pusfinalyje Lenkijos moterų golfo rinktinė rezultatu 2:1 nugalėjo Lichtenšteino komandą, Bulgarijos golfo rinktinė palaužė Latves rezultatu 2:1. Finale Lenkijos rinktinė rezultatu 2.5:0.5 nugalėjo Bulgarijos moterų komandą. Mažajame finale dėl trečiosios vietos Latvės rezultatu 3:0 nugalėjo Lichtenšteino rinktinę.

Varžybose dėl penktos vietos, kuriose susirungė Graikijos ir Lietuvos moterų golfo rinktinės, po pratęsimo rezultatu 2:1 nugalėjo sportininkės iš Lietuvos ir iškovojo kol kas didžiausią Lietuvos moterų komandinę pergalę tarptautiniuose golfo čempionatuose. Galutinė turnyrinė lentelė:

  1. Lenkija
  2. Bulgarija
  3. Latvija
  4. Lichtenšteinas
  5. Lietuva
  6. Graikija
  7. Ukraina
  8. Serbija
  9. Vengrija