Solidus Lietuvos jaunimo pasirodymas čempionatuose Estijoje ir Švedijoje

Birželio 19 – 21 dienomis Estijoje, „Otepää Golfiklubi“ aikštyne, įvyko Estijos atvirasis jaunimo golfo čempionatas. Jame iš viso dalyvavo 53 sportininkai iš Estijos, Suomijos, Latvijos ir Lietuvos. Lietuvai atstovavo šie sportininkai: Giedrius Mackelis (U12), Valentas Ivančenka ir Oskaras Belousovas (U14), Vilius Belousovas (U18).

U12 grupėje sau lygių neturėjo lietuvaitis – Giedrius Mackelis, aplenkęs 9 varžovus ir iškovojęs pirmąją vietą! Jo rezultatas – 238 smūgiai (+19: 81, 82, 75). Antrąją vietą užėmusį sportininką iš Estijos Giedrius aplenkė 24 smūgiais, o trečioje vietoje likusį suomį – 32 smūgiais.

Giedriaus Mackelio rezultatų kortelė

U14 grupėje taip pat dalyvavo 10 sportininkų. Puikią antrą vietą šioje grupėje iškovojo Valentas Ivančenka, dėl jos kovojęs iki pat paskutinių duobučių. Jo rezultatas – 260 smūgių (+41: 84, 86, 90).

Valento Ivančenkos rezultatų kortelė

Oskaras Belousovas užėmė penktąją vietą šioje grupėje. Nuo prizininkų trejeto Oskaras atsiliko tik 2 smūgiais. Oskaras rezultatas – 267 smūgiai (+48: 90, 92, 85).

Oskaro Belousovo rezultatų kortelė

Šioje amžiaus grupėje nugalėjo vietinis žaidėjas – estas Richard  Teder (240 smūgių, +21).

U18 grupė buvo gausiausia – viso joje varžėsi 15 dalyvių. Tarp jų – ir Vilius Belousovas, galutinėje įskaitoje užėmęs 12 poziciją. Jo rezultatas – 281 smūgis (+62: 97, 93, 91).  Šioje grupėje nugalėjo fantastiškai sužaidęs estas Joonas Juan Turba – 220 smūgių (+1: 76, 73, 71).

Viliaus Belousovo rezultatų kortelė

Čempionatas vyko labai lietingomis ir vėjuotomis sąlygomis, taip pat ridenimo aikštelių kokybė buvo neoptimalioje kondicijoje, todėl visiems žaidėjams buvo ypatingai sunku pasiekti aukštus rezultatus. Pirmąją čempionato dieną net teko sustabdyti turnyrą dėl smarkios audros su lietumi. Tiesa, po valandą su puse trukusios pertraukos, žaidimas buvo pratęstas.

„Otepää Golfiklubi” aikštyne dar vienas įdomus ir nestandartinis dalykas – 10-oji duobutė, kuri yra PAR 6, o visas aikštynas – PAR 73.

Birželio 19 – 21 dienomis Švedijoje, „Kungl. Drottningholms Golfklubb” golfo aikštyne vyko prestižinis „Annika Invitational Europe” kviestinis merginų iki 18 m. čempionatas. Jau septintą kartą vykstančio renginio globėja – profesionali Švedijos golfo žaidėja – Annika Sörenstam. Ji yra laimėjusi 72 moterų LPGA turnyrus bei net 8 kartus atstovavusi Europos komandai „Solheim Cup” turnyre. Čempionato metu vyksta ne tik varžybos aikštyne, bet ir seminarai bei grupiniai treniruočių užsiėmimai, kuriuose dalyvauja ir pati Annika Sörenstam. Vardinius kvietimus dalyvauti turnyre gauna 48 merginos, užimančios aukščiausias pozicijas Pasaulio Mėgėjų Golfo Reitinge (WAGR). Dar 12 vietų rezervuojama orgniazatoriams, o į likusias vietas gali pretenduoti visos kitos žaidėjos, atitinkančios turnyro reikalavimus. Viso turnyre dalyvauja 78 jaunosios sportininkės. Šiemet daugiau nei pusė – 40 dalyvių – buvo su 0 arba geresniu (pliusiniu) handikapu (HCP). Didžiausią HCP turėjo Švedijos sportininkė – Amanda Linnér: +4.6 HCP.

Šiame čempionate pirmą kartą dalyvavo ir Lietuvos atstovė – Gilė Bitė Starkutė. Septyniolikmetė sportininkė, šiuo metu užimanti 1300-ąją vietą Pasaulio Mėgėjų Golfo Reitinge (WAGR), į šį čempionatą atvyko iš karto po puikaus pasirodymo Vokietijos tarptautiniame moterų čempionate, kuriame užėmė labai aukštą – ketvirtą vietą.

Čempionatą Gilė pradėjo sunkiu pirmuoju raundu – aikštyną įveikė 81 smūgiu (+9), atlikusi vieną „birdie”, bet šešiose duobutėse sužaidusi į „bogey” ar prasčiau. Su šiuo rezultatu sportininkė dalinosi 36 poziciją su dar keliomis varžovėmis.

Antrą dieną sužaista per tiek pat smūgių – 81 (+9). Gilei ir vėl pavyko atlikti vieną „birdie”, tačiau devyniose duobutėse sužaista „bogey” arba prasčiau.

Finalinę čempionato dieną Gilei pavyko susikaupti ir sužaisti stabilesnį raundą – 78 smūgiai (+6).

Gilės Bitės Starkutės rezultatų kortelė

Susumavus visų trijų dienų rezultatus, Gilė Bitė Starkutė pasidalino 47 poziciją su dar trimis sportininkėmis iš Švedijos. Jos galutinis rezultatas – 240 smūgių (+24). Nuo nugalėtojos ji atsiliko 31 smūgiu.

Čempionate nugalėjo Italijos sportininkė – Anna Zanusso. Ji čempionatą baigė su 209 smūgiais ir -7 žemiau aikštyno PAR (69, 74, 66 smūgiai). Antra liko švedė – Ingrid Lindblad (212, -4), trečia – norvegė Franziska Sliper (215, -1).

Arūno Starkaus nuotraukos.