Įvyko kas du metus rengiamas IGF susirinkimas

Kas du metus rengiamas IGF (tarptautinės golfo federacijos) narių susirinkimas turėjo vykti Singapūre turėjusio vykti Pasaulio mėgėjų komandinio čempionato metu, bet dėl COVID-19 pandemijos situacijos buvo atšauktas tiek čempionatas, tiek ir gyvas susirinkimas. Dėl savo sprendimų teigiamos naudos golfo sporto ateičiai šis svarbus renginys privalėjo būti surengtas, tad jį nuspręsta rengti nuotoliniu būdu š.m. spalio 20 dieną. Šiame susirinkime dalyvavo 116 dalyvių, atstovaujančių 75 skirtingas IGF nares, tame tarpe ir Lietuvos golfo federacijos generalinis sekretorius – Mindaugas Markevičius..

Susirinkimo metu buvo pristatytas Prancūzijos golfo federacijos pasiruošimas 2022 metų Pasaulio mėgėjų komandinio golfo čempionato organizavimui bei balsavimas dėl 2023 metų čempionato vietos išrinkimo. Finaliniame balsavime varžėsi Singapūro golfo asociacija bei Emiratų golfo federacija. Pastaroji, surinkusi 53 balsus ir 3 balsais aplenkusi varžovę, tapo 2023 m. čempionato organizatore.

Susirinkimo metu taip pat buvo patvirtintos Vykdomojo komiteto nominuotos kandidatės į IGF valdybos nares: Nobuko Hirayama iš Japonijos golfo asociacijos bei Claudia Carduno iš Meksikos golfo federacijos.

Papildomai buvo patvirtintos ir šalys, kurios galės deleguoti narius į Vykdomąjį komitetą 2020-2022 metams:

  • Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių regionas: Australija, Kinija, Indija, Japonija, Korėja.
  • Amerikos regionas: Argentina, Kanada, Čilė, Puerto Rikas
  • Europos ir Afrikos regionas: Suomija, Nyderlandai, Ispanija, Pietų Afrika.

Renginio metu buvo galimybė užduoti klausimus. M. Markevičius pateikė du klausimus:

  • Ar yra planų keisti kvalifikacijos į Olimpines Žaidynes tvarką? Gal padidinti skaičių atletų, galinčių kovoti dėl vietos Olimpiadoje, taip padidinant šansą mažesnių šalių pajėgiausiems atstovams patekti?
  • Jaunimo Olimpinių Žaidynių kvalifikacijos taisyklių pokyčiai. Ar bus jaunuolių atranka atsieta nuo suaugusiųjų reitingo, kad padidinti šansą mažesnių šalių atstovams pateikti?

Atsakydami į pirmąjį klausimą IGF pabrėžė, kad po kiekvienų Olimpinių Žaidynių Tarptautinis Olimpinis Komitetas peržiūri ir padiskutuoja su IGF dėl kvalifikacijos sistemos ir jos tobulinimo. Pastarąjį kartą tai buvo daryta po 2016 m. Rio žaidynių, o taip pat bus peržvelgta ir po 2020 m. Tokijo Olimpiados. Didžiausias iššūkis būtent ir yra balansas tarp stipriausių žaidėjų ir skirtingų šalių atstovų įvairovės. Tarp 60 dalyvavusių sportininkų, 41 jų buvo iš skirtingų šalių. Buvo siūlyta TOK padidinti skaičių 2020 Tokijo žaidynėms, tačiau šįkart prašymas nebuvo išgirstas. Jie planuoja ir vėl grįžti prie šio klausimo 2024 Paryžiaus žaidynėms.

Atsakydami į antrąjį klausimą IGF ir vėl paminėjo, kad po Jaunimo Olimpinių Žaidynių yra peržiūrima ir diskutuojama kvalifikacijos sistema. Bėda yra tame, kad nėra daug pajėgių jaunuolių WAGR reitinge, todėl nėra didelės skirtingų šalių įvairovės. Jie ir toliau stebės WAGR reitinge esančius jaunuosius sportininkus ir skatins nacionalines golfo federacijas vykdyti kuo daugiau jaunimo čempionatų ir registruoti savo geriausius jaunuosius atletus WAGR reitinge. Taip pat verta paminėti, kad Jaunimo Olimpinėse Žaidynėse yra 5 laisvos vietos iš 32, į kurias „mažos šalys“ gali pretenduoti. Joms reikia kreiptis į savo šalies Tautinį Olimpinį Komitetą, kuris padės pretenduoti į šias vietas.

Užbaigdamas renginį susirinkimo pirmininkas paviešino IGF prezidento Piterio Davsono (Peter Dawson)  pareiškimą, kad jis nebesieks būti išrinktas prezidentu, pasibaigus jo kadencijai 2020 metais bei padėkojo jam už nuveiktus darbus per 10 prezidentavimo metų.

Apie IGF: organizaciją sudaro 151 narės organizacijos iš 146 šalių, atstovaujančios 60 milijonų golfą žaidžiančių asmenų. Visos nacionalinės golfo federacijos, esančios IGF narėmis, yra įtrauktos į savo šalių Tautinius Olimpinius Komitetus. IGF yra pripažinta Tarptautinio Olimpinio Komiteto kaip tarptautinė golfo federacija. Be Pasaulio mėgėjų komandinio čempionato IGF organizuoja ir Olimpinių Žaidynių golfo čempionatą bei Jaunimo Olimpinių žaidynių golfo čempionatą.